Els Centres d’Atenció Primària (CAP) són part essencial del sistema de salut pública, i són el primer punt de contacte de la ciutadania amb els serveis sanitaris. A través dels CAPs, s’ofereix una atenció integral que inclou la prevenció, el diagnòstic i el tractament de malalties, així com la promoció de la salut i el benestar dels habitants del nostre municipi. Hem de buscar la manera de millorar-ne el servei.
En els darrers anys, la pressió sobre els CAPs ha augmentat considerablement a causa de diversos factors, com l’envelliment de la població, l’augment de malalties cròniques i les conseqüències de la pandèmia de la COVID-19. Aquesta situació ha provocat un increment dels temps d’espera per a atencions mèdiques bàsiques, dificultats per accedir a especialistes i una sobrecàrrega de feina per al personal sanitari, la qual cosa afecta la qualitat de l’atenció que reben els ciutadans.
És per això que proposem deu mesures per intentar millorar-ne el servei:
1. Activar el Consell de Salut, que ha d’incloure el Departament de Salut, els professionals, l’Ajuntament (govern i oposició) i representació de la ciutadania.
2. Establir mecanismes des de l’Àrea Bàsica per garantir l’atenció pediàtrica continuada.
3. Que l’Ajuntament acceleri la cessió de l’espai (casa del metge/essa i magatzem) i faci les obres de millora pertinents a l’actual CAP, a l’espera d’una solució definitiva.
4. Apel·lar al Departament de Salut perquè gestioni amb els proveïdors els mecanismes per descongestionar l’entrada i garantir la privacitat (reposicionar la recepció, amb la màquina per passar la targeta més visible i que indiqui la consulta).
5. Continuar amb la línia ja iniciada de millora de l’atenció telefònica (encara queden un 33% de trucades que no s’atenen).
6. Crear una oficina de suport per a gent gran en la gestió de ‘La meva salut’ i a l’hora de fer reclamacions, agraïments o altres gestions.
7. Estudiar, i informar del resultat als grups municipals, la implantació de mecanismes per garantir que el CAP informarà les persones usuàries (per telèfon, correu electrònic o SMS) de:
• canvi o anul·lació de visita,
• canvi de metge/essa,
• caducitat de la planificació dels medicaments que pren i què ha de fer per a la renovació (recepta electrònica),
• així com altres gestions o informacions.
8. Separar l’atenció programada de la urgent.
9. Informar a la ciutadania del mecanisme per formular queixes, a través de la Generalitat directament.
10. Informar trimestralment a la ciutadania i als professionals dels canvis implementats i de les previsions de millora i terminis, per generar més tranquil·litat respecte a la problemàtica actual.
Deixa un comentari